Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
To ono daje nam moc do działania. Bez niego czujemy się osłabieni i zmęczeni, a poranek wydaje się być znacznie trudniejszy niż mógłby być! Zjedzenie czegoś rano poprawia nam także nastrój i myślenie.
Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny.
Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce. Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają:
- o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego,
- o 18% mniejsze ryzyko zespołu metabolicznego,
- o 19% mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2
- o 20% mniejsze ryzyko otyłości
w porównaniu do osób jedzących śniadanie wyłącznie 3 razy w tygodniu.
3 SKŁADNIKI
Twoje śniadanie powinno składać się z bogatych w błonnik produktów pełnoziarnistych (pieczywo, płatki owsiane) oraz białka (jajka, mleko, mięso). Dzięki temu unikniesz w ciągu dnia zachcianek na niezdrowe produkty i przekąski.
Przepis na prostą owsiankę :)
Składniki
- 200 ml mleka
- 100 g płatków owsianych
- 150 g świeżych owoców
Sposób przygotowania:
- Płatki włóż do garnka i zalej mlekiem.
- Powoli podgrzewaj cały czas mieszając, aż do momentu, gdy płatki wchłoną całe mleko.
- Na końcu przełóż do miseczki dodaj świeże owoce i zajadaj ze smakiem!
Teraz już wiesz dlaczego śniadanie jest tak ważnym elementem dnia! Na naszych obozach przykładanym do iego ogromną wagę! Zawsze musi być smacznie i zdrowo :)